TÜBİTAK ve BRFFR İkili İşbirliği Programı Kapsamında Doktora Sonrası Yurtdışı Araştırma--

30 Mayıs 2022 Pazartesi - Görüntülenme: 2280

Proje Başlığı: Peptid Biyopolimerik Nanomalzemeler: Sentezi, İşlevselleştirilmesi, Karakterizasyonu ve Kanser Hücrelerine Girebilen Sistemler Olarak Değerlendirilmesi

Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Ömür ACET, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Eczane Hizmetleri Bölümü

Kurum: Belarus Ulusal Bilimler Akademisi Biyofizik ve Hücre Mühendisliği Enstitüsü - Minsk, Belarus, 2 Ay

Dr. Öğr. Üyesi Ömür Acet, TÜBİTAK ve Belarus Cumhuriyet Temel Araştırmalar Fonu (BRFFR) ile İkili İşbirliği Programı kapsamında desteklenen projede araştırmacı olarak görev almıştır.

Nanomalzemeler arasında, doğal amino asitlere dayalı polimerik nanomalzemeler, geleneksel ilaç taşıma yöntemlerine göre bir çok avantajı beraberinde getirmektedir. Bu tür nanomalzemeler biyolojik olarak parçalanabilir olması ve vücut için toksik olmamasında dolayı, hücre içi yönlendirme çalışmalarında ön plana çıkmaktadırlar. Nanomalzemeler terapötik maddelerin hücrelere verilmesiyle ilgili olarak sentez kolaylığı, yüksek verimlilik, düşük maliyet, boyut ayarlanabilirlik, mutajenite olmama, immünojenik olmama vb. gibi oldukça önemli avantajlara sahiptir. Bu çalışma kapsamında, dipeptit temelli yeni biyopolimerik nanomalzemeler hem bazı biyolojik materyallerle korona oluşumlarını değerlendirmek için hem de malign neoplazmaların genetik terapisi amacıyla kanser hücrelerine DNA ve küçük müdahaleler yapan RNA'ların verilmesi üzerine kullanım olasılıklarının araştırılması için sentezlenecektir.