Tarsus Üniversitesi’nin temelleri 1992 yılında Mersin Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Tarsus Meslek Yüksekokulu ile atılmıştır. 2001 yılında Tarsus Teknik Eğitim Fakültesi, 2005 yılında Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu kurulmasıyla eğitim faaliyetlerini genişletmiştir.Bugün itibari ile 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu ile faaliyetlerini sürdürmektedir.

Tarsus Üniversitesi

TÜBİTAK 2218 Yurtiçi Doktora Sonrası Araştırma Bursu--

28 Şubat 2023 Salı - Görüntülenme: 764

Proje Başlığı: Endüstriyel ve Tarımsal Atıkların Metal Matrisli Kompozit Fren Balata Malzemesi Üretiminde Kullanımı ve Etkinliklerinin Araştırılması
Proje Yürütücüsü: Öğr. Gör. Dr. Hüsamettin KUŞ
Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Makine Programı
Araştırma Yapılacak Kurum: Mersin Üniversitesi
Araştırma Süresi: 18 Ay

Günümüzde taşıtların motor güçleri, hızları ve ivme yetenekleri geçmişe nazaran hızlı bir artış göstermiştir. Bu durum taşıtları güvenli bir şekilde durdurabilecek etkili ve güçlü fren sistemlerinin geliştirilmesi ihtiyacını doğurmuştur. Fren sisteminin kalbi ise fren balata malzemesidir. Günümüzde taşıtlarda çoğunlukla polimer esaslı fren balata malzemeleri kullanılmaktadır. Yüksek hızlarda ani ve sert frenleme sırasında sürtünme çifti (disk/balata) arasında oluşan yüksek sıcaklık polimer matrisli fren balata malzemesinin sürtünme katsayısının hızla azalmasına neden olmaktadır. Bu durum fren etkinlik kaybı (fade) olarak ifade edilir ve taşıt durma mesafesinin artmasına neden olarak taşıt güvenliğini azaltır. Tüm bu nedenlerden dolayı yüksek performanslı taşıtlar için zorlu mekanik ve termal yükleme koşulları altında güvenilir, dayanıklı ve tutarlı sürtünme kuvveti sağlayabilecek ve aynı zamanda da düşük maliyetli balata malzemelerinin geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu proje kapsamında yüksek performanslı taşıtların frenleme performans ihtiyaçlarını karşılayabilecek düşük maliyetli, çevreci yeni nesil metal matrisli kompozit fren balata malzemelerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.

 

 

--